Raku-demonstraties

vurig en onvoorspelbaar
terug naar het overzicht

Graag laten wij anderen meegenieten van deze onvoorspelbare stooktechniek. Raku is een wijze waarop binnen Japanse Theeceremonies de glazuurstook wordt gedaan.

Wat maakt Raku zo bijzonder?
Raku heeft een verrassingsfactor. We gebruiken verschillende metaaloxides als kleurpigment in de glazuur. Door tijdens het stookproces meer of minder zuurstof toe te laten kunnen we de kleur van de glazuur gedeeltelijk beïnvloeden. Zo kan een glazuur met koperoxide een breed scala aan kleuren geven van roodkoper tot fel turquoise.

Hoe werkt Raku?
Wij halen het keramiek op ongeveer 1000 graden Celsius uit de (gas)oven, het keramiek is dan roodgloeiend en bijna doorschijnend. Door het temperatuurverschil met de buitenlucht ontstaat er een craquelé in de glazuur. Daarna leggen wij de werken in een zaagselton, het zaagsel brandt gelijk. Door de ton af te sluiten, ontstaat er rook, deze rook zorgt voor een duidelijke en herkenbare craquelé. Door het brandende zaagsel in de ton ontstaan ook de grillige kleureffecten.

Wat maakt Raku zo geschikt voor demonstraties?
De stook duurt kort, het hele proces duurt ongeveer een uur. Het met vuur "spelen" heeft een spanningselement. Het resultaat is onvoorspelbaar. En niet onbelangrijk, in een kleine setting kan iedereen helpen bij het proces.

Wij geven ook workshops voor groepen van maximaal 10 personen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Producten die wij maken kunt u vinden op de productpagina van onze portfolio.